بیشتر مخالفخوانها بین تماشاگران تعزیه محبوبیت زیادی ندارند و به واسطه همذاتپنداری مخاطب با نمایش در برخی موارد مورد خشم و نفرین تماشاگران قرار میگیرند که البته نشانه مهارت تعزیهخوان است. مرحوم رمضان فرخرو، خسروشمر، قدیمیترین مخالفخوان شهرری نزدیک به ۶ دهه با همین شیوه زندگی کرد.
حمیدرضا رسولی – همشهری آنلاین: رمضان، پسر ماشاالله فرخرو، نخستین مداح دولتآباد بود که در دهه ۲۰ نخستین تعزیه را در دولتآباد که قریهای بین تهران و ری بود راه انداخت. رمضان از بدو کودکی در رکاب و عتاب پدر، الفبای تعزیه را آموخت و ۵ ساله بود که برای نخستین بار نقش «طفل زیر بته» را بازی کرد.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
سید قاسم هادیپور، یکی از اهالی قدیمی دولتآباد، رمضان فرخرو را از مخالفخوانهای اسم و رسمدار شهرری میداند و میگوید: «رمضان فرخرو سالها در رکاب و عتاب پدرش فوت و فن تعزیه را یاد گرفت. وقتی به سن جوانی رسید نقشهای مختلفی به او دادند که یکی از آنها، نقش شمر بود که جزو مهمترین نقشهای تعزیه است. او آنقدر این نقش را خوب ایفا میکرد که آرامآرام به «خسروشمر» معروف شد و تا واپسین روزهای عمرش میگفت به این لقب افتخار میکند. رمضان فرخرو جزو معدود تعزیهخوانهایی بود که نقش اشقیا و اولیا را توامان به بهترین شکل اجرا میکرد.»
رمضان فرخرو جزو نخستین افرادی بود که در دهه ۴۰ تعزیهخوانی را در دولتآباد رونق داد. حسین، برادر بزرگترش، هم نقش امام را بازی میکرد و جالب اینکه خسرو در آن سالها تنها مخالفخوانی بود که به اندازه موافقخوانها مورد توجه و احترام مردم قرار میگرفت. هادیپور ساخت حسینیه تاریخی دولتآباد را نتیجه کوشش رمضان فرخرو در رونق بخشیدن به تعزیهخوانی میداند: «او در جوانی یک گروه تعزیه تشکیل داد و به آموزش بچههای کمسن و سال مشغول بود. گروه تعزیهخوانهای دولتآباد هر روز بزرگتر میشد تا اینکه تصمیم گرفت حسینیهای بسازد که مکانی دائمی برای تمرین و آموزش و اجرای تعزیه باشد. همه داراییاش، خانهای قدیمی در میدان خراسان و یک قطعه زمین کشاورزی حوالی شهرری بود که هر دو را فروخت. بعد در دولتآباد زمین خرید و سنگ بنای حسینیه دولتآباد را گذاشت.»
حسینیه «دو شهید تعزیهخوان» اکنون نامی آشنا برای همه اهالی دولتآباد و جایی برای آموزش جوانان علاقهمند به تعزیهخوانی است. استعدادهای جوان به این حسینیه میآمدند تا الفبای تعزیه و رسم عاشقی را از خسروشمر که مشهورترین مخالفخوان ری و تهران بود بیاموزند. هادیپور درباره آخرین سکانسهای زندگی خسروشمر در محله دولتآباد میگوید: «خسروشمر، پشت آن چهره با صلابت قلب رئوفی داشت و بچههای محله او را عموخسرو صدا میزدند. او نام حسینیه «دو شهید» را بعد از شهید شدن محسن بهروزی و رضا نوبخت، دو نفر از شاگردانش، انتخاب کرد و امروز یکی از تخصصیترین مراسم تعزیه در همین مکان برگزار میشود.» رمضان فرخرو یک دهه قبل از فوتش لقب «معینالبکاء» را از بنیاد ملی تعزیه دریافت کرد و در سال ۱۳۹۹ بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.
کد خبر 866575
-
فیلم | زهر عقرب و توبه مصطفی
-
حکایت مخالف خوانی که محبوب مردم شد | چرا او همه داراییاش را فروخت؟
-
عاشورا در این کشور تعطیل رسمی اعلام شد
-
بیرانوند رسما قرارداد بست | جدایی گلر یاغی از جمع سرخ ها
-
فوری | علیرضا بیرانوند از پرسپولیس جدا شد!؛ هواداران جوان بودم، حلالم کنید!
-
رسمی | واکنش فوری به ادعای رشوه یا فروش پستهای مدیریتی در شهرداری تهران
-
برای وزارت اسم وزیر پیشنهادی خود را بدهید | درخواست ویژه پزشکیان از این قشر خاص
-
واکنش روسیه به بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در ایران
-
واکنش رسمی به یک خبر کذب درباره پرداخت حقوق بازنشستگان | سیاست آیندهسوزی که متوقف شد
-
بیرانوند رسما قرارداد بست | جدایی گلر یاغی از جمع سرخ ها
-
اولین تصاویر از حادثه شاهچراغ | معاون امنیتی استانداری فارس: انفجار نبود | یک نفر دستگیر شد
-
فوری | علیرضا بیرانوند از پرسپولیس جدا شد!؛ هواداران جوان بودم، حلالم کنید!
-
حضور مسعود پزشکیان و سردار اسماعیل قاآنی در مهدیه امام حسن مجتبی(ع) | هدیه ویژه سعید حدادیان به رئیس جمهور منتخب + تصاویر
-
ویتامین D را در چه شرایطی استفاده کنیم؟ | نباید مردم را به مصرف مکمل وابسته کرد
-
ویدئوی هولناک از لحظه قتل زن جوان با شلیک های شوهرش در بجنورد | ( هشدار تصاویر خشن)
-
توضیحات دادستان شیراز در خصوص تیراندازی در شاهچراغ
-
برگزاری مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی با حضور رهبر معظم انقلاب
-
توضیح اورژانس درباره مصدومان حادثه تیراندازی حرم مطهر شاه چراغ
-
غیبت غیرموجه آزمون در تمرینات بایرلورکوزن | قیمت سردار مشخص شد
-
این شـمر عاشق امام حسین(ع) بود
-
روایتی خواندنی از برپایی تعزیه در محله دولتآباد | خاله حُسنی؛ پرچمدار تعزیه