جدیدترین ها در سایت جدیده
%d9%81%d8%b1%d9%88%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%86%d8%aa%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%da%a9%d9%84%d8%a7%d8%aa-%d8%b4%d9%88%da%a9%d8%b1
  • اخبار
  • استخدام جدید
  • دینی و مذهبی
  • دنیای تکنولوژی و فناوری
  • اخبار اقتصادی
  • دنیای خودرو
  • homina416876645654

    زینک (روی) چیست؟ + دانستنی ها + خوردنی های سرشار از روی

    مجموعه : پزشکی و سلامت , تغذیه سالم

    زینک, روی

    زینک (روی) چیست؟ + دانستنی ها + خوردنی های سرشار از روی

    روی (زینک) جزو 15 عنصر معدنی و ضروری است که بدن ما به آن نیاز دارد. روی به طور عمده در عضلات اسکلتی، کبد، پانکراس، غده پروستات، کلیه‌ها و همچنین در ساختار استخوان‌ها، پوست، مو و ناخن وجود دارد که نشان‌دهنده نقش آن در این ارگان‌ها است.

    نقش روی در حفظ سلامتی

    1- تقویت سیستم ایمنی: کمبود شدید روی عملکرد ایمنی را مختل می‌کند. حتی درجاتی از کمبود متوسط و خفیف روی عملکرد ماکروفاژها و نوتروفیل‌ها و فعالیت سلول‌های کشنده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. مکمل‌یاری روی در این افراد باعث بهبود پاسخ‌های ایمنی گردیده است.

    2- بهبود زخم‌ها: روی باعث انسجام غشاهای موکوسی و پوست می‌شود. بیماران مبتلا به زخم‌های پا، سطوح سرمی پایین و متابولیسم غیرطبیعی روی دارند. برخی از مطالعات مصرف مکمل‌های سولفات روی را در بهبود زخم‌ها پیشنهاد کرده‌اند.

    3- بهبود اسهال: اسهال حاد با نرخ بالای میرایی کودکان در کشورهای در حال توسعه در ارتباط می‌باشد. کمبود روی احتمالاً از طریق افزایش ابتلا به عفونت‌ها منجر به اسهال به ویژه در کودکان می‌شود. استفاده از منابع غذایی و حتی مکمل‌های روی در کودکان مورد تاکید قرار گرفته است.

    4- تخفیف سرماخوردگی: محققان بر این باورند که روی می‌تواند شدت علائم و مدت ابتلا به سرماخوردگی را کاهش دهد. استفاده از روی چه به صورت شربت یا اسپری ظرف 24 ساعت پس از بروز علائم سرماخوردگی در افراد سالم می‌تواند در تخفیف علائم سرماخوردگی موثر باشد.

    5- جلوگیری از دژنراسیون ماکولار (بیماری تحلیل برنده شبکیه چشم): محققان بر این باورند که روی و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند نقش پیشگیری‌کننده از بروز دژنراسیون وابسته به سن و کاهش بینایی از طریق پیشگیری از آسیب سلولی شبکیه داشته باشند.

    6- حفظ سلامت پوست و مو: نقش روی در سلامت پوست و مو و جلوگیری از ریزش مو و بهبود آکنه در نوجوانان و تقویت باروری و بارداری نیز مهم است.

    7- کاهش شیوع کم خونی: بر اساس آمار حدود 50 درصد کم‌خونی شایع در جامعه، حاصل کمبود تلفیقی دو عنصر آهن و روی است. متأسفانه گندم مورد استفاده برای تهیه نان و نیز سایر محصولات کشاورزی در کشور تامین کننده روی مورد نیاز نیست. کمبود روی خاک‌های کشاورزی، آبیاری با آب‌های کربناته و عدم استفاده از کودهای حاوی روی می‌تواند از دلایل کمبود روی در کشور باشد.

    عوامل موثر بر جذب روی

    میزان جذب روی بسته به وضعیت روی فرد از 15 تا 40 درصد متغیر است. جذب روی در افراد مبتلا به کمبود روی، در دوران بارداری و شیردهی افزایش می‌یابد.

    روی موجود در شیر مادر مانند آهن در مقایسه با شیر گاو از قابلیت جذب بالاتری برخوردار است، اما برخی عوامل غذایی از جمله فیبر و فیتات باعث کاهش جذب آن می‌شود. در صورتی که مقدار کمی پروتئین حیوانی در وعده غذایی وجود داشته باشد، جذب روی از غذاهای حاوی فیتات افزایش می‌یابد.

    دریافت بالای آهن و کلسیم نیز جذب روی را کاهش می‌دهد.

    به طور کلی قابلیت جذب روی از منابع حیوانی بیشتر از منابع گیاهی است. به عنوان مثال قابلیت جذب روی از گوشت 4 برابر غلات است.

    چه کسانی در معرض کمبود «روی» قرار می‌گیرند؟

    * گیاه‌خواران: بیشتر «روی» ای که دریافت می‌کنیم از طریق مصرف گوشت یا محصولات تولید شده با گوشت است. در نتیجه افراد گیاه‌خوار تا 50 درصد بیشتر به «روی» نیاز خواهند داشت.

    * افرادی که از بیماری‌های مربوط به روده رنج می‌برند: افرادی که از بیماری کرون، بیماری‌های مربوط به کلیه، سندروم روده‌ی تحریک پذیر و غیره رنج می‌برند نیز در معرض کمبود این ماده‌ی معدنی قرار می‌گیرند. چون به راحتی نمی‌توانند «روی» ای را که از طریق مصرف مواد غذایی دریافت کرده‌اند جذب کنند.

    * زنان باردار و شیرده: از آنجایی که زنان باردار باید نیازهای جنین خود را به این ماده‌ی معدنی تأمین کنند باید قبل از دوره‌ی بارداری «روی» بیشتری مصرف کنند برای همین این افراد بیشتر از افراد معمولی به «روی» نیاز دارند.

    * کودکانی که هنوز شیر می‌خورند: بچه ها تا سن 7 ماهگی می‌توانند نیاز روزانه‌شان به این ماده‌ی معدنی را از طریق شیر مادر تأمین کنند. اما بعد از 7 ماهگی نیاز روزانه‌شان به این ماده‌ی معدنی به میزان 50 درصد افزایش می‌یابد و شیر مادر به تنهای جوابگوی این نیاز نخواهد بود.

    * افراد الکلی: از هر دو الکلی یک نفر با کمبود «روی» مواجه است چون بدن این افراد نمی‌تواند به اندازه‌ی کافی «روی» جذب کند و این ماده‌ی معدنی را از طریق ادرار دفع می‌کنند.

    عوارض حاصل از کمبود روی در بدن

    در این جا به طور خلاصه به چند عارضه ی مهم کمبود روی در بدن اشاره می شود :

    1. امروزه ثابت شده است که باروری و بارداری، تابع وجود روی در بدن است. فعال نبودن بیضه ها در آقایان و تخمدان ها در خانم ها و کم بودن اسپرم ها، همگی می تواند به علت کمبود روی در بدن باشد، که در نهایت منجر به ناباروری خواهد شد.

    2. تشکیل لکه های سفید در ناخن، می تواند به دنبال کمبود روی در بدن ایجاد شود.

    3. امروزه ثابت شده است که در کنار سایر علل مثل، کم خونی، کمبود ویتامین ها، استرس و. . . . ، کمبود روی از علل بسیار مهم ریزش مو است.

    4. درمان جوش های غرور جوانی و زخم های پوستی در صورت کاهش روی ، طول کشیده و مزمن خواهد شد.

    5. کاهش قدرت سیستم ایمنی را در پی دارد.

    6. کم بودن رشد بچه ها، می تواند به علت کمبود روی در بدن باشد.

    7. اختلال در رشد اندام های جنسی در زن و مرد، از کمبود روی نیز ناشی می شود.

    8. کمبود روی بر رشد سیستم عصبی به ویژه در بچه ها و نوزادان تاثیر منفی دارد.

    9. اختلالات خلقی رفتاری مثل افسردگی (دپرسیون)، اسکیزوفرنی و پرخاشگری نمونه ای از بیماری های پیامد کمبود روی می توانند باشند.

    10. دیده شده است که اختلالات حافظه، می تواند عارضه ی حاصل از کمبود روی در بدن باشد.

    11. کمبود روی ، خود را با پوکی استخوان، ریزش دندان ها، بیماری تیروئید، بی اشتهایی و تغییر شکل ناخن ها نیز نشان می دهد.

    منابع غذایی روی

    جگر گوساله
    منبع اصلی روی صدف خوراکی است؛ اما خوردن این مواد غذایی در اسلام حرام می‌باشد. بنابراین لازم هست که با مصرف مواد غذایی دیگر به فکر تأمین روی مورد نیاز بدن باشید. جگر گوساله یکی از منابع خوب روی است. هر 100 گرم از این ماده‌ی غذایی تأمین‌کننده‌ی 9 میلی‌گرم روی می‌باشد. بهتر است که جگر را به‌صورت بخارپز، کباب شده و یا داخل ماهیتابه پخته و میل کنید. می‌توانید هر هفته یا دو هفته یک‌بار از این ماده‌ی غذایی مصرف کنید. گوشت گوساله نیز یکی از منابع روی است. هر 100 گرم از این گوشت حدود 3 میلی‌گرم روی به بدن می‌رساند.

    گوشت گاو
    هر 100 گرم از این گوشت حاوی 6 میلی‌گرم روی است. بنابراین می‌توان گوشت گاو را یکی از منابع خوب روی دانست. توصیه می‌کنیم قسمت‌های کم‌چرب گوشت را انتخاب کنید. به عقیده‌ی متخصصان مصرف یک تا دو بار گوشت در هفته یعنی به‌اندازه‌ی 500 گرم گوشت در هفته کافی است. نتایج بررسی‌های متعدد نشان می‌دهند که بین مصرف زیاد گوشت قرمز و ابتلا به سرطان روده ارتباط وجود دارد.

    عدس
    در بین حبوبات عدس و لوبیا سفید جزو منابع خوب روی به حساب می‌آیند. هر 100 گرم از این مواد غذایی حاوی 5.50 میلی‌گرم روی است. لپه نیز از این عنصر مغذی بی‌نصیب نیست. هر 100 گرم لپه حدود 3 میلی‌گرم روی به بدن می‌رساند. گیاهخواران می‌توانند برای تأمین روی مورد نیاز خود به این مواد غذایی اعتماد کنند. به‌طورکلی حبوبات جایگزین‌های خوبی برای گوشت قرمز محسوب می‌شوند.

    بااین‌حال باید بدانید که این مواد غذایی در حین حال حاوی اسید فیتیک هستند که مانع از جذب کامل روی می‌شود. در واقع باید گفت که روی موجود در مواد غذایی گیاهی کمتر از روی موجود در مواد غذایی حیوانی جذب بدن می‌شود. توصیه می‌کنیم عدس را به سالادهایتان اضافه کنید. مصرف عدسی نیز روش خوبی برای جذب روی است. خوشبختانه عدس و به‌طورکلی حبوبات کالری کمی داشته و سرشار از فیبر هستند.

    نان کامل
    نان تهیه‌شده از گندم کامل در هر 100 گرم 5 میلی‌گرم روی به بدن می‌رساند. اما ازآنجایی‌که این روی نیز جزو منابع گیاهی است کمتر جذب بدن می‌شود. توجه داشته باشید که جوش شیرینی که به خمیر زده باشد مانع از جذب کامل روی می‌شود. از نان‌هایی استفاده کنید که از خمیرمایه‌های طبیعی برای آماده کردن خمیر استفاده می‌شود. هر چه مدت فرایند تخمیر خمیر طولانی باشد میزان اسید فیتیک که مانع از جذب روی می‌شود کاهش پیدا می‌کند. به نظر می‌رسد غنی‌سازی نان با روی نیز یکی از روش‌های مقابله با کمبود روی در بین مردم باشد.

    زرده‌ی تخم‌مرغ
    زرده‌ی تخم مرغ علاوه بر پروتئین و ویتامین حاوی میزان قابل‌توجهی روی نیز می‌باشد. هر 100 گرم از این ماده‌ی غذایی 4 میلی‌گرم روی به بدن می‌رساند. از نظر ارزش غذایی تخم مرغ نیز جایگزین خوبی برای گوشت محسوب می‌شود. برخلاف باورهای رایج، تخم‌مرغ باعث افزایش کلسترول خون نمی‌شود. توصیه می‌کنیم هر هفته دو تا سه مرتبه تخم‌مرغ به‌صورت آب پز، املت و غیره میل کنید.

    جوی دوسر
    شما می‌توانید با مصرف یک پیاله جوی دوسر به‌عنوان صبحانه از همان ابتدای صبح روی جذب کنید. آجیل سویا نیز همین خاصیت را دارد. هر 100 گرم از این دو ماده‌ی غذایی 3 میلی‌گرم روی به بدن می‌رسانند. در این مواد غذایی نیز وجود اسیدفیتیک باعث کاهش جذب روی می‌شود اما بااین‌حال مصرف جوی دو سر راه خوبی برای افزایش میزان روی بدن است. می‌توانید از جوانه‌ی گندم نیز برای افزایش میزان این عنصر مغذی بدن استفاده کنید.

    شاه‌ماهی و ماهی روغن یا قود
    در هر 100 گرم از این ماهی‌های روغنی 2 میلی‌گرم روی وجود دارد. مزیت شاه‌ماهی این است که اندازه‌ی کوچکی دارند و بنابراین حامل فلزات سنگین سمی کمتری هم خواهد بود. این ماهی‌ها سرشار از امگا 3 ها هستند. توصیه می‌کنیم که هر هفته دو مرتبه از این ماهی‌های چرب میل کنید.

    میزان نیاز روزانه‌ی سنین مختلف به «روی»

    کودکان بین 0 تا 6 ماه                        2 میلی گرم در روز

    کودکان 7 تا 11 ماهگی                      3 میلی گرم در روز

    کودکان 1 تا 3 سال                            3 میلی گرم در روز

    کودکان 4 تا 8 سال                            5 میلی گرم در روز

    کودکان 9 تا 13 سال                          8 میلی گرم در روز

    آقایان بالای 14 سال                         11 میلی گرم در روز

    زنان بالای 19 سال                            8 میلی گرم در روز

    زنان باردار بالای 18 سال                   11 تا 12 میلی گرم در روز

    زنان شیرده بالای 18 سال                12 تا 13 میلی گرم در روز

    %d9%81%d8%b1%d9%88%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%86%d8%aa%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%d8%a7%d8%af
  • تازه ترین ها
  • پربیننده های هفته
  • پربیننده های ماه
  • X