جدیدترین ها در سایت جدیده
%d9%81%d8%b1%d9%88%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%86%d8%aa%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%da%a9%d9%84%d8%a7%d8%aa-%d8%b4%d9%88%da%a9%d8%b1
  • اخبار
  • استخدام جدید
  • دینی و مذهبی
  • دنیای تکنولوژی و فناوری
  • اخبار اقتصادی
  • دنیای خودرو
  • homina416876645654

    خواص و فواید پنیر + مضرات پنیر

    مجموعه : پزشکی و سلامت , خواص موادغذایی

    پنیر, خواص پنیر, فواید پنیر, فایده پنیر

    عادات افراد برای انتخاب صبحانه بسیار متفاوت است. عده‌ای دوست دارند آب میوه و نیمرو بخورند و بعضی ‌ها حلیم یا عدسی و برخی دیگر چای، مربا و کره را ترجیح می ‌دهند اما بیشتر افراد به چای، نان و پنیر بیشتر از هر چیز دیگری برای خوردن صبحانه علاقه نشان می ‌دهند. به هر حال، متخصصان تغذیه معتقدند که صبحانه هرچه باشد استفاده از لبنیات در آن بسیار مهم بوده و باید به عنوان یک اصل درآید. یکی از اعضای خانواده لبنیات، پنیر است که اگر در کنار سایر مواد مغذی مصرف شود، می ‌تواند بخشی از نیاز بدن به کلسیم را برطرف کند.

    مصرف پنیر از دیرباز رایج بوده است؛ عضوی از اعضای خانواده لبنیات که به دنبال اهلى کردن چهار پایان شیرده مثل بز، شتر یا گاومیش کشف شده است. در مناطقى بین آسیا و اروپا و در تبت و ایران شیر را هنوز هم مثل عهد قدیم تخمیر مى ‌کنند و از آن ماست و پنیر می زنند.

    گفته می ‌شود که اولین مایه پنیر از شیره درخت انجیر به دست آمد و انسان ‌هاى قدیمى بعد از آنکه برگ‌ هاى درختان انجیر را در شیر مى ‌انداختند تا شیر ببندد، آن را روى سنگ مى‌ ریختند و پس از این که سفت مى‌ شد، براى این که آب آن کاملا گرفته شود، سنگ دیگرى روى آن مى ‌گذاشتند. بعدها انسان یاد گرفت که از شکم حیوانات شیرخوار، مخصوصا خرگوش‌هاى وحشى، مایه پنیر را به دست آورد و وقتى پنیر ساخته شد آن را در آفتاب خشک کند و نمک بزند و در لاى برگ درختان بپیچد و آن را براى روزها و ماه‌ هاى آینده مورد استفاده قرار دهد. تولید پنیر به صورت صنعتى در آغاز قرن بیستم شروع شد و آن زمانى بود که پاستور، اکتشافات خود را درباره تخمیر شیرى آغاز کرد.

    فواید پنیر

    پنیر غذاى پروتئین ‌دار کاملى است و منبع خوبی از پروتئین، کلسیم و فسفر می باشد و کاملا مى‌تواند جاى گوشت را بگیرد. به همین جهت گیاه‌ خوارانی که گوشت نمى‌ خورند به جاى آن پنیر مصرف مى ‌کنند. پنیر به استثناى لاکتوز، موادى دارد که در شیر موجود است مثل پروتئین، چربى و ویتامین خصوصا ویتامین‌هاى A و B. یکی از مزایای پنیر بر شیر هضم ساده ‌تر آن است البته به استثناى پنیرهاى خیلى چرب و یا خیلى تخمیر شده.
    همان‌طور که گفتیم پنیر دارای کلسیم و فسفر بالایی است. برای داشتن استخوان‌هایی سالم نه تنها کلسیم لازم است بلکه مقدار فسفر نیز اهمیت دارد.

    در واقع نسبت کلسیم به فسفر دریافتی از برنامه غذایی است که در رسوب کلسیم در استخوان‌ ها اهمیت دارد. برای داشتن استخوانی‌‌ هایی محکم به ازای هر هزار میلی ‌گرم کلسیم 440 میلی‌ گرم فسفر لازم است که چنین نسبت مناسبی در مواد غذایی مثل شیر و پنیر دیده می ‌شود.

    مصرف پنیر به افرادی که به دلایلی عدم تحمل به لاکتوز شیر دارند نیز توصیه می‌ شود.
    پنیر به دلیل دارا بودن کلسیم و فسفر زیاد برای کودکان در حال رشد و حتی بزرگسالان لازم است. افرادی که کار فکرى مى ‌کنند، کسانى که در اثر کار زیاد خسته مى‌ شوند و کسانى که ضعیف‌ هستند باید پنیر بخورند زیرا پنیر داراى فسفر است و فسفر غذایى مطلوب براى این دسته از اشخاص است.

    کسانى که بیمارى دیابت دارند می توانند پنیر بخورند زیرا پنیر مواد قندى ندارد.
    مادرانى که بچه‌ هاى خود را شیر مى ‌دهند، خانم‌ هاى باردار، کسانى که از بستر بیمارى برخاسته و دوران نقاهت را مى‌ گذرانند باید پنیر میل کنند زیرا زود هضم است و به دنبال مصرفش اختلالی را به دنبال نخواهد داشت.

    خوردن پنیر برای کسانی که چربى خون دارند، مبتلایان به ورم کبد و کیسه صفرا هستند، توصیه نمی‌ شود. علاوه بر این، کسانى که سابقه بیماری قلبى دارند پنیر برای شان ضرر دارد زیرا داراى نمک و چربی اشباع بوده و خوردن هر دوی آن ها برای این گروه می ‌تواند خطر تشدید بیماری‌ شان را فراهم آورد.

    بهترین نوع پنیر

    بهتر است از میان انواع پنیر، پنیرهای کم چرب را انتخاب کنیم. انواع پُر چرب منبع عمده اسیدهای چرب اشباع هستند که برای سلامتی مضر هستند بنابراین مصرف پنیرهای پرچرب و خامه‌ای به یک بار در هفته باید محدود شود. در ضمن، مصرف پنیرهای باز و محلی به علت احتمال آلودگی ‌های میکروبی توصیه نمی شود چرا که می ‌تواند حامل میکروب ‌های مسمومیت‌ زای خطرناکی مثل سالمونلا، بروسلا و… باشد که ایجاد کننده حصبه، مسمومیت ناشی از لیستریا و تب مالت هستند. پنیرهای نرم‌ تر به دلیل چربی که دارند ماندگاری کمتری داشته به این دلیل باید زودتر مصرف شوند اما پنیرهای سفت مقاوم تر هستند.

    چرا پنیر با گردو؟

    در پنیر ماده ‌ای به نام تیرامین وجود دارد که اگر در مغز تجمع یابد، باعث کندی ذهن می ‌شود، البته این ماده توسط یک نوع آنزیم موجود در بدن انسان می ‌تواند تجزیه شود ولی این آنزیم تا حد مشخصی فعال است. برای فعالیت بیشتر این آنزیم باید میزان مس را در بدن زیاد کرد و این کار با خوردن گردو که حاوی مقداری مس است، انجام می ‌شو‌د. بنابراین اگر چند بار پنیر خالی خوردید، نگران نشوید.

    انواع پنیرها

    شاید تا چند سال پیش تنها یک یا دو نوع پنیر در بازار وجود داشت. اما امروزه انواع و اقسام پنیر در بازار یافت می‌ شود که طعم‌های متفاوتی دارند.
    پنیرهای خودمانی: اصلی ‌ترین پنیرهای معمول ایرانی‌ پسند، “لیقوان” و “تبریز” هستند. ویژگی اصلی این پنیرها استفاده از شیر کامل و غیرپاستوریزه است که همین نکته آن ها را به تب مالت پیوند می‌ دهد.
    پنیر گودا: معروف ‌ترین پنیر نیمه سفت دنیا و هلندی‌ الاصل که بیشتر برای تهیه پیتزا، لازانیا، سالاد، صبحانه، سوپ، سس و گاهی هم شیرینی استفاده می ‌شود، پنیر گودا است. گودا از انواع پنیر‌های نیمه سخت است. به طور معمول رسیدن آن دو تا پنج ماه طول می ‌کشد. در آب نمک نگهداری می ‌شود و محتوی چربی آن 40 تا 52 درصد است.

    پنیر پارمسان: قدیمی ‌ترین و معروف ‌ترین پنیر ایتالیایی است. لااقل 8 ماه طول می‌ کشد تا این پنیر را درست کنند اما ارزش غذایی هر کیلوی آن معادل 24 کیلو شیر تازه گاو است.
    غنی ‌ترین پنیر از نظر پروتئین بوده و به دلیل کم ‌چرب و سهل‌الهضم بودن، برای افراد مسن و ورزشکار بسیار مفید است. پنیر نرسیده پارمسان را به عنوان پیش غذا و پنیر رسیده را هم به صورت رنده یا پودر شده به عنوان چاشنی در برنج و سوپ استفاده می‌ کنند.
    پنیر موزارلا: اولین بار در ایتالیا تولید شده است و جزو پنیر‌های کِشدار و با طعم ملایم به حساب می ‌آید. هنگام بریدن آن، آب پنیر سفید رنگ و با اسانس شیر تخمیر شده از آن تراوش می ‌کند به همین دلیل جزو پنیر‌های تازه است. از سوی دیگر باید در یخچال نگهداری شود چون خاصیت ذوب شدن دارد و برای پخت غذاهای ایتالیایى مورد استفاده قرار می ‌گیرد مانند لازانیا و پیتزا و هنگام پخت و پز حالتی کشدار از خود نشان می ‌دهد که معمولا برای افراد بسیار مطلوب است.
    *پنیر خامه‌ای: یکی از خوش ‌خوراک ‌ترین پنیرها است. نوعی پنیر سفید نرم که طعم ملایمی دارد و ویژگی اصلی ‌اش داشتن میزان چربی و رطوبت بالاست. در واقع برای درست کردن آن از شیر پُرچرب و خامه استفاده می ‌کنند و نمی‌ گذارند پنیر به دست‌آمده، بماند تا به اصطلاح رسیده شود.
    پنیرچدار: در پنیر چدار مقادیر کمی ‌نمک، خامه تازه یا ‌ترش افزوده می ‌شود. خانواده پنیر چدار یکی از خانواده ‌های پنیرهای نیمه سخت یا سخت است که دلمه آن بریده شده، به آرامی ‌حرارت می ‌بیند تا به شکل یک توده انباشته شده بدل ‌شود. این دسته از پنیرها عمر ماندگاری کوتاه و محتوی چربی آن ها 50 درصد و طعمی‌ شبیه خامه دارند.
    پنیر فیلا فیلا یا پنیرپیتزا انگلیسی: فیلا فیلا به معنای کشدار بودن، نوعی پنیر عمل‌آوری شده پیتزا است. این پنیر خواص بهتری نسبت به سایر پنیرهای پیتزا دارد. پنیر فیلافیلا از خاصیت ذوب بسیار استثنایی برخوردار بوده و به راحتی روی پیتزا پخش شده و به هیچ وجه آب نمی ‌اندازد.
    *پنیر بوتوکیزه: این نوع پنیر توسط ایتالیایی ‌ها ابداع شده و با سایر پنیرها تفاوت دارد. پنیر بوتوکیزه طعم ملایمی داشته و فاقد بوی معمولی پنیر است. در مجموع می‌ توان گفت مطابق هر نوع ذایقه‌ای است. به علت طعم کره‌ای که دارد آن را بوتوکیزه یا پنیر کره‌ای نام نهاده‌اند. به دلیل عطر و بوی خاص آن، نمی ‌توان این پنیر را به هنگام پخت با پنیر دیگری مخلوط کرد.

    و اما پنیر بز

    پنیر بز به راحتی هضم می‌شود

    پنیر تهیه شده از شیر بز به دلیل دارا بودن ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید به راحتی توسط بدن هضم می‌شود. این پنیر در مقایسه با پنیرهای تهیه شده با شیر گاو، چربی کمتری دارد و حاوی اسیدهای چرب زنجیره ی کوتاه است که باعث سهولت هضم غذا می‌شوند. هر چه پنیری حاوی مواد چرب بیشتری باشد به این معنی است که اسیدهای چرب اشباع شده ی بیشتری نیز دارد و به همین دلیل نیز باعث افزایش LDL کلسترول خون می‌شود.
    توصیه می کنیم از پنیر بز تازه استفاده کنید چون کالری کمتری دارد و راحت تر هضم می‌شود. هر چه پنیر تازه تر باشد حاوی آب بیشتری است و میزان مواد چرب آن کمتر است.

    اگر می خواهید بدن تان عضلانی شود پنیر بز بخورید

    پنیر تهیه شده از شیر بز منبع فوق العاده ی پروتئین است. اسیدهای آمینه ی موجود در این پنیر به حفاظت از بافت‌های عضلانی کمک زیادی می‌کنند. پنیر بز به خصوص در افراد گیاهخوار می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت های قرمز یا ماهی باشد. هر 100 گرم از این پنیر حاوی حدود 20 گرم پروتئین است.
    باید بدانید که میزان نیاز بدن انسان به پروتئین بر حسب شرایط آن متفاوت است. افراد کم تحرک کمتر از ورزشکاران به پروتئین نیاز دارند. به طور کلی افراد بزرگسال برای هر کیلوگرم وزن خود به 0.83 گرم پروتئین نیاز دارند. حواستان باشد که میزان جذب این ماده برای هر کیلوگرم وزن نباید به بیش از 2 گرم در روز برسد.

    پنیر بز معدن ویتامین های لازم

    مصرف پنیر بز همچنین برای جذب هر چه بیشتر ویتامین‌های A(آنتی اکسیدان هایی برای پیشگیری از عفونت‌ها و بیماری‌ها) و همچنین ویتامین‌های گروه B مفید است. ویتامین B1 برای سیستم عصبی لازم و ضروری است. ویتامین B2 برای بافت‌های بدن و ویتامین B5 برای پوست، ناخن‌ها و موها مفید است. پنیر بز همچنین سرشار از عناصر مغذی دیگر است. این پنیر حاوی میزان بالایی زینک (روی) و به ویژه سلنیوم است. این ترکیبات مغذی برای افزایش قدرت بدن و مقابله با بیماری‌های دژنراتیو لازم و ضروری هستند.

    البته گفتنی است که پنیز بز حاوی میزان اندکی ویتامین D است. حتما می‌دانید که ویتامین D برای جذب کلسیم لازم است. بنابراین لازم است که در کنار این پنیر مواد غذایی دیگری که حاوی ویتامین D هستند استفاده شود تا کمبود آن جبران شده و استخوان‌ها به میزان کافی از کلسیم آن بهره مند شود.

    برای سلامت استخوان‌هایتان پنیر بز میل کنید

    مانند تمام محصولات لبنی دیگر، پنیر بز نیز سرشار از کلسیم است. این ماده ی معدنی برای مینرالیزه کردن استخوان‌ها و دندان‌ها لازم است. نتایج پژوهش ها نشان می دهد که کلسیم به حفظ استخوان‌ها کمک می‌کند و باید از دوران کودکی، نوجوانی تا سن بزرگسالی جذب شود. پنیر تهیه شده از شیر بز حاوی 1 تا 1.2 گرم کلسیم است.

    علاوه بر این پنیر بز منبع فوق العاده ی فسفر نیز محسوب می‌شود که این ماده نیز به مینرالیزه کردن استخوان‌ها و ترمیم بافت‌ها کمک می‌کند.

    میزان نیاز بدن به کلسیم در دوره ی رشد، بارداری، سالمندی و همچنین در صورت پوکی استخوان 1.2 گرم است. برای افراد بزرگسالی که مشکل خاصی ندارند روزانه 1 گرم کلسیم کافیست.

    پنیر بز برای حفاظت از فلور روده

    پنیر تهیه شده از شیر بز نیز مانند تمام پنیرهای دیگر در نتیجه تخمیر شیر توسط باکتری‌های لاکتیک تهیه می‌شود.

    نتایج بررسی‌های متعدد نشان می‌دهد که محصولات لبنی تخمیر شده به دلیل دارا بودن باکتری های مفید از روده ها محافظت می‌کند.

    در واقع این باکتری‌ها همانند پروبیوتیک‌هایی عمل می‌کنند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند.

    روش مصرف پنیر بز

    پنیر تهیه شده از شیر بز یکی از محصولات لبنی مفید است که می‌تواند جایگاه مناسبی در برنامه ی غذایی روزانه به خود اختصاص دهد. می‌توانید این پنیر را داخل سالاد یا پاستاها و همچین به همراه نان مصرف کنید. متخصصان حوزه ی تغذیه میزان مصرف روزانه ی پنیر را 30 گرم توصیه می‌کنند.

    توجه داشته باشید که بهتر است خانم‌های باردار حتما از پنیرهای تهیه شده با شیر پاستوریزه مصرف کنند تا در معرض برخی از باکتری‌ها مانند لیستریوز قرار نگیرند.

    مضرات پنیر

    پنیر گوجه

    حسن اکبری متخصص آسیب‌شناسی و طب سنتی ایرانی با اشاره به این که پنیر یک ماده پروتئینی با تب سرد است و نباید آن را با گوجه، خیار و هندوانه که تب سرد دارند، خورد اظهار کرد: بسیاری از افراد براساس عادت همیشگی در صبحانه میان وعده‌ها پنیر را با گوجه و خیار یا هندوانه می‌خورند. این امر باعث بروز بسیاری از عارضه‌ها و برخی بیماری‌ها شامل دیابت، ام اس، اختلالات عصبی، گوارشی و غیره می‌شود. به طوری که برخی از افراد پس از خوردن پنیر درچار ضعف می‌شوند این افراد باید از خوردن پنیر پرهیز کنند.

    وی افزود: مصرف همزمان پنیر با خیار، گوجه، هندوانه و یا سردی‌های دیگر باعث بروز عارضه‌ها و بیماری‌ها می‌شود، این امر عمر را کوتاه می‌کند. بهتر است افرادی که تمایل به مصرف همزمان پنیر، خیار، گوجه و یا هندوانه را دارند به مقدار نصف به نصف از گردو استفاده کنند. یعنی برابر 50 گرم پنیر، گوجه و خیار یا هندوانه از 50 گرم گردو استفاده کنند.

    اکبری تصریح کرد: پنیر دارای مولکول‌های پروتئینی پیچیده است و برای تجزیه شدن نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. به همین دلیل هنگام تجزیه انرژی زیادی را از بدن دریافت می‌کند. مصرف همزمان پنیر با گوجه و خیار یا هندوانه که از مواد سرد هستند. باعث تشدید این فرآیند می‌شود.

    این متخصص آسیب‌شناس و طب سنتی ایرانی در پایان گفت: بهتر است پنیر همراه مغز دانه‌هایی مانند گردو و یا خرما، کشمش و مواد گرم پرانرژی مصرف شود تا انرژی لازم را از این مواد دریافت کند. پنیر از لبنیات پرمصرف در سبد غذایی ما ایرانیان است و حذف آن امکان‌پذیر نیست پس بهتر است هنگام مصرف پنیر به نوع موادی که با آن استفاده می‌شود توجه شود تا مشکلی پیش نیاید.

    این سینا درباره خوردن پنیر چه می گوید؟

    در فصول سرد بهتر است صبح‌ها وعده غذایی‌مان را با یک مایع آبکی گرم و انرژی‌بخش مثل چای یا شیر به همراه عسل یا زنجبیل یا دارچین شروع کنیم. سپس به‌تدریج می‌توانیم غذاهای ترکیبی را اضافه کنیم، به این ترتیب که ابتدا مواد غذایی کم‌چرب و سپس خوراکی‌های پرچرب را مصرف کنیم تا پذیرش معده به مرور بیشتر شود. خوردن پنیر هنگام صبح چندان توصیه نمی‌شود بلکه بهتر است شب‌ها همراه گردو یا آویشن در وعده شام میل شود.

    همچنین در وعده صبح توصیه می‌شود از قندهای ساده و مواد انرژی‌دهنده به مغز استفاده شود. برای مثال عسل یا خرما از آنجایی که گرم هستند انرژی بدن را بالا می‌برند و ما را برای فعالیت روزانه آماده می‌کنند.

    پنیر در اسلام (احادیث و روایات)

    امام صادق (علیه السلام ) می فرمایند:

    چه نیکو لقمه اى است پنیر! دهان را تر و تازه مى کند، بوى دهان را خوش ‍مى سازد، غذاى پیشین را هضم مى کند و براى پس از خود، اشتهاآور است . هر کس آن را سر هر ماه بخورد، نزدیک است که هیچ حاجت او بى پاسخ نماند.

    در اسلام گاهى پنیر بعنوان غذایى ((مکروه)) معرفى شده است ، گاهى(( مستحب)) ! توضیح آن که : اگر پنیر را با مغز گردو بخورند مستحب است ولى تنها خوردن آن مکروه است

    اسلام براى خوردن پنیر نیز وقت ، معین نموده است .

    پنیر از آن دسته مواد غذایی است که غذایت کمی دارد و باعث سرعت بخشیدن به هضم غذا و تخلیه معده و در نتیجه احساس دل ضعفه می شود، بنابراین خوردن پنیر، خیلی زود افراد را گرسنه می کند. در حالی که باید در وعده صبحانه غذای خوب و مقوی خورده شود تا فرد زود گرسنه نشود و بتواند وعده دوم غذا را هنگام غروب به عنوان شام میل کند.

    دستورهاى استحبابى اسلامى از این قرار است :

    مردى از حضرت صادق (علیه السلام ) درباره خاصیت پنیر سؤ ال نمود حضرت به او فرمودند: موجب ضرر است و منفعتى ندارد.

    همان مرد شامگاه بر آن حضرت وارد شد دید بر سفره اى که امام ششم براى صرف شام نشسته اند ظرفى از پنیر است دچار حیرت شد گفت شما امروز صبح از پنیر مذمت فرمودید اینک بر سفره نهاده اید.

    حضرت فرمودند: صبحگاهان خوردن پنیر پسندیده نیست اما شامگاهان خوب است و ضمنا بدان که قوه باه را نیز زیاد مى کند))

    پنیر سرشار از کلسیم است پس بهترین غذا براى خواب راحت و عمیق ، و بهترین غذا در این وقت براى مغز، خوردن پنیر در شامگاهان است.

    اسلام شامگاهان را وقت خوردن پنیر دانسته است و نیز دستور مى دهد که با گردو صرف گردد و اینک دو نمونه از سخنان پیشوایان اسلام را در اینجا مى آوریم.

    پیامبر خدا (صلى الله علیه و آله و سلم):

    پنیر، درد است ؛ اما چون با گردو خورده شود، درمان است .

    امام صادق (علیه السلام ) می فرمایند:

    پنیر و گردو اگر با هم مصرف شوند در هر کدام از آن دو شفا است و اگر به تنهایی خورده شوند در هر یک درد است.

    %d9%81%d8%b1%d9%88%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%86%d8%aa%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%d8%a7%d8%af
  • تازه ترین ها
  • پربیننده های هفته
  • پربیننده های ماه