جدیدترین ها در سایت جدیده
خودکار-جادویی
  • اخبار
  • استخدام جدید
  • دینی و مذهبی
  • دنیای تکنولوژی و فناوری
  • اخبار اقتصادی
  • دنیای خودرو
  • آموزش تهیه سمنو (عمه لیلا) برای سفره هفت سین عید نوروز

    مجموعه : آموزش آشپزی

    طرز تهیه سمنو, طرز تهیه عمه لیلا, سمنو, طرز تهیه سمنو برای هفت سین, طرز تهیه سمنو برای عید نوروز, طرز تهیه عمه لیلا برای عید

    سمنو

    خود عمه لیلا نزدیک به شش سالی می‌شود که در هشتاد سالگی فوت کرده است و حالا دخترش مطابق رسم قدیم خانواده، همچنان کار سمنو پختن را ادامه می‌دهد.

    عمه لیلا، پنج دختر و یک پسر دارد که همه آنها، سال‌های طولانی همراه با مادرشان پای دیگ‌های سمنو نذری پخته‌اند.

    مواد لازم جهت تهیه سمنو:

    یک کیلو گندم

    3 کیلو آرد نان سنگک

    مراحل ساخت سمنوی عمه لیلا :

    یوسف یکی از کارگران کارگاه سمنوپزی است که وقتی از او می‌پرسم آیا با عمه لیلا نسبت فامیلی داری، با خنده می‌گوید: نسبتی ندارم، اما بعد از سال‌ها کار کردن در این کارگاه، احساس می‌کنم عضوی از خانواده عمه لیلا هستم.

    یوسف درباره نحوه تولید سمنوی عمه لیلا توضیح می‌دهد: اولین کارمان که خرید گندم است، بعد گندم‌ها را در یک قابلمه بزرگ می‌گذاریم تا خیس بخورد و نرم شود. بعد از آن گندم‌ها را پاک می‌کنیم و آنها را به مدت 24 ساعت در آب می‌گذاریم؛ گندم‌ها را بعد از 24 ساعت از آب در می‌آوریم و آنها را داخل بقچه‌های مخصوص نگهداری گندم می‌گذاریم تا دانه‌های گندم جوانه بزند و ریشه دربیاورد. به محض این که گندم‌ها ریشه زد، آنها را داخل یک قابلمه می‌ریزیم و بعد گندم‌ها را داخل سینی پخش می‌کنیم.

    او ادامه می‌دهد: هفت تا هشت روز طول می‌کشد تا گندم‌ها جوانه بزند و به رنگ نقره‌ای دربیاید؛ البته باید خیلی مراقب باشیم که گندم‌ها زیاد از حد رشد نکند و به رنگ سبز درنیاید. پس از جوانه‌زدن گندم‌ها، آنها را داخل دستگاه خردکن می‌ریزیم و بعد در دستگاه دیگری که ما به آن «آب چلان» می‌گوییم، آب جوانه‌های گندم را می‌گیریم. در آخر هم شیره‌های گندم را داخل دیگ‌ها می‌ریزیم، سپس آرد را با نسبت یک کیلو جوانه گندم و پنج کیلو آرد اضافه کرده و شعله گاز را روشن می‌کنیم.

    به گفته یوسف، حدود چهار ساعت طول می‌کشد که مایه سمنو به جوش بیاید و حدود سه ساعت دیگر هم طول می‌کشد تا خودش را بگیرد و به اصطلاح «قوام» بیاید؛ بعد شعله دیگ را کم‌می‌کنند و در دیگ را می‌بندند. حدود ده ساعت بعد هم، سمنو آماده بسته‌بندی می‌شود.

    طرز تهیه سمنو :

    گندم را تمیز کرده و بشویید. مدت سه روز آن را در آب خیس کنید و طی این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نوک گندم جوانه بزند. سپس آن را در دستمالی تمیز و خیس بریزید تا ریشه درآورد. بعد از درآوردن ریشه آن را در چند عدد سینی پهن کرده و پارچه ای خیس روی آن بیندازید تا گندم ساقه نقره ای بزند. بعد گندم نقره ای شده را با آکا آسیاب کنید. مقداری آب روی آن بریزید و خوب مخلوط کنید. سپس از صافی رد کنید به طوری که شیره از پوسته گندم درآید. چون شیرینی سمنو از همین شیره سفید رنگ می باشد.

    باید دقت کنید که گندم خوب نرم شده و شیره ی آن گرفته شود. آرد را در قابلمه ی مناسبی ریخته و شیره ی گندم را کم کم به آن اضافه کنید تا آرد در شیره حل شده و به صورت مایع رقیقی درآید. ظرف را روی شعله ی اجاق قرار دهید و آن را مرتب هم بزنید تا مایع جوش آمده، کم کم غلیظ شود. مایع سمنو را باید مرتب هم بزنید تا ته نگیرد و مثل حلوا شود. وقتی آب سمنو کشیده شد، آن را کمی تفت دهید و در این مرحله مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنید تا کمی رقیق تر و خوش رنگ تر شود. سمنو را در ظرف گردی ریخته و مدت نیم ساعت در فر یا روی اجاق با حرارت ملایم قرار دهید تا دم بکشد. در صورت تمایل می توانید مقداری خلال پسته و بادام به سمنو اضافه کنید. هرگز در سمنو شکر نریزید، زیرا شیره ی گندم به اندازه ی کافی شیرین می باشد.

    فواید سمنو :

    سمنو دارای ویتامین‌های A،E ،K و گروه B است و به دلیل دارا بودن کلسیم و پتاسیم مصرف متعادل آن به افراد سالمند و کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، توصیه می‌شود. فسفر آن قابل توجه بوده و برای رشد مغزی کودکان و زنان شیرده مفید است.

    آهن، اسید فولیک و ویتامین‌های گروه B آن عاملی برای خونسازی و تنظیم هورمون‌ها بوده و می‌تواند در رفع خستگی وآرامش اعصاب تاثیر گذار باشد.اگر در سمنو از بادام شیرین استفاده شود هنگام طبخ، ریزمغذی‌هایش جذب سمنو شده و باعث مقوی‌تر‌شدن این غذا می‌شود.

    شیرینی سمنو طبیعی است

    اما سوالی که بیشتر خانواده‌ها می‌پرسند این است که آیا به سمنو شکر می‌زنند؟ در فرآیند جوانه‌زدن، ویتامین‌ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و در مقابل از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می‌شود. پروتئین‌های آن قابلیت هضم و جذب بهتری داشته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می‌شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن خواهید شد.

    در واقع گندم تا زمانی که جوانه نزده است، مواد قند‌ی‌اش به صورت نشاسته ذخیره می‌شود و طعم شیرین ندارد، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک‌تری به نام مالتوز می‌شود و اینجاست که شیرینی سمنو پدیدار می‌شود ولی برخی فروشندگان به دلیل آن‌که شیرینی سمنو طبیعی است، مصرف آن را به مبتلایان به دیابت و افراد چاق توصیه می‌کنند، اما باید بدانید در سمنو علاوه بر عصاره جوانه گندم از آرد کامل گندم هم استفاده می‌کنند و از این رو در هر صد گرم آن 300 کالری انرژی نهفته است، گرچه سمنو پروتئین زیاد و چربی کمی دارد، اما بیشتر حجم محصول را مواد کربوهیدراتی (قند) تشکیل می‌دهد.

    البته قند آن در مقایسه با ساکاروز، شیرینی کمتری دارد، اما این دلیلی نمی‌شود که افراد در مصرف آن زیاده روی کنند. این قند در بدن تولید انرژی کرده و مازاد آن موجب چاقی می‌شود و برای مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا محدودیت مصرف دارد.

    دیدگاه کاربران

    %d9%81%d8%b1%d9%88%d8%b4%da%af%d8%a7%d9%87-%d8%a7%db%8c%d9%86%d8%aa%d8%b1%d9%86%d8%aa%db%8c-%d8%b4%d8%a7%d8%af-%d8%b4%d8%a7%d8%af
  • تازه ترین ها
  • پربیننده های هفته
  • پربیننده های ماه